AMAL JARIAH
Sumbangan anda untuk UPAH HAJI sebahagiannya akan disalurkan kepada Maahad Tahfiz Ummul Qura, Sabak Bernam, Selangor  

Maahad Tahfiz

Anda boleh menghulurkan sumbangan Zakat atau Derma terus kepada Maahad Tahfiz Umul Qura ke Akaun Bank Islam : 12056010004151

Bayaran anda untuk UPAH HAJI sebahagiannya akan disalurkan kepada Maahad Tahfiz Ummul Qura, Sabak Bernam, Selangor   

MENGENAI TAHFIZ UMMUL QURA
Nama Maahad Maahad Tahfiz Ummul Qura
Lokasi Kg Tebuk Mufrad, Sg Air Tawar 45100,Sabak Bernam, Selangor Darul Ehsan
No Telefon (P) 0332136493 
No Fax 0332136493
Anda boleh menghulurkan sumbangan Zakat atau Derma terus kepada Maahad Tahfiz Umul Qura 
ke Akaun Bank Islam : 12056010004151 
 
SEJARAH PENUBUHAN MTUQ
Maahad Tahfiz ini telah ditubuhkan pada tanggal 1.3.1997 dengan bilangan pelajar pada ketika itu hanya 4 orang sahaja. Maahad tahfiz ini telah didaftarkan di bawah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 13 Mei 1997 dengan no pendaftaran s4(13/059)s7. Bermula dengan kelas pengajian hafiz di dewan solat surau kiyai Hj Mustafa dan di bawah surau dijadikan asrama hafiz. Manakala pelajar hafizah pula ditempatkan di sebuah rumah wakaf untuk kelas pengajian dan asrama.

Pada tahun 1998, Ummul Qura telah menerima tanah wakaf seluas 3 ekar untuk digunakan bagi tujuan pembangunan Maahad Tahfiz Ummul Qura. Pada pertengahan tahun 1998, hasil dari sokongan orang ramai dan Pusat Zakat Selangor, Tahfiz Ummul Qura telah memulakan Projek sebuah bangunan 1 tingkat untuk kegunaan asrama dan dewan pengajian bagi kegunaan Pelajar hafizah. Bangunan itu telah mula digunakan sepenuhnya pada awal tahun 1999. Dengan adanya bangunan tersebut pelajar hafizah telah bertambah sebanyak 58 orang terdiri dari pelajar dalam dan luar negara.

Pada tahun awal tahun 1999, Ummul Qura telah membina sebuah Rumah Mudir bagi kegunaan Mudir dan juga kemudahan para tetamu. Seterusnya pada pertengahan tahun 1999, 1 blok bangunan Rumah Guru yang mengandungi 4 unit rumah guru telah dibina. Ini adalah bagi menampung keperluan guru-guru yang berkhidmat secara sepenuh masa.

Seterusnya pada awal tahun 2000, hasil kutipan derma dari orang ramai dan sokongan dari Pusat zakat Selangor, Sebuah bangunan 2 tingkat telah dibina. Bangunan ini lengkap dengan kemudahan Asrama Lelaki, dewan pengajian Hafiz, Kelas Pelajar Alim, Pejabat serta Sebuah Perpustakaan. Bangunan ini telah menempatkan seramai 120 orang pelajar dari dalam dan luar negara.

Pada masa ini Maahad Tahfiz Ummul Qura sedang membina dan menyiapkan sebuah bangunan 2 tingkat untuk kegunaan pelajar Hafizah dan dewan makan perempuan yang dijangka siap pada penghujung tahun 2003.
 
OBJEKTIF PENUBUHAN
Maahad tahfiz ini di wujudkan dengan matlamat di atas kesedaran bahawa kurangnya golongan para hafiz di negeri ini khasnya dan seluruh negara amnya. Kewujudan madrasah ini bertepatan dengan masanya kerana terdapat hanya beberapa buah madrasah tahfiz sahaja di seluruh negara dengan bilangan yang terhad. Madrasah ini sudah tentu akan dapat membantu kepada perkembangan penghafalan dan perkembangan Al-Quran untuk kebaikan seluruh umat Islam di negara ini. Madrasah ini juga akan dapat mencapai matlamat berikut :
  1. Melahirkan para pelajar yang boleh membaca Al-Quran dengan cara yang terbaik dan seterusnya dapat menghafal keseluruhan Al Quran
  2. Melahirkan para Hufaz (Hafiz dan Hafizah) dan Ulama’ yang bertaqwa, berketerampilan, di iktiraf selaras dengan keperluan ummah dan negara.
  3. Untuk melahirkan pelajar yang berakhlak mulia dengan berpandukan kepada ajaran Al-Quran dan kehidupan baginda Rasulullah SAW dan mereka juga dibimbing supaya menjadi seorang insan yang benar-benar beriman dan bertaqwa kepada Allah SWT.
  4. Untuk melahrkan generasi muda yang dapat menghayati agama dalam kehidupan mereka serta menimbulkan kesedaran tentang agama Islam ini. Di samping itu juga akan menimbulkan keyakinankepada diri pelajar tersebut bahawasanya dengan amalan agama sahaja dapat membawa kejayaan di dunia dan akhirat.
  5. Mewujudkan pemeliharaan Al-Quran sebagai asset umat untuk generasi akan datang dan menjadikan isi kandungan Al-Quran pada jasad individu muslim sebagai Al-Quran bergerak untuk jadi panduan secara praktikal pada seluruh alam.

 

Ustaz Maahad Ummul Qura
Barisan Ustaz & Kakitangan MTUQ
Suasana Di Dalam Kelas Alim
Suasana Di Dalam Kelas Alim

Suasana Di Dalam Kelas Hafiz
Suasana Di Dalam Kelas Hafiz

Surau Kiyai Mustafa
Surau Kiyai Mustafa

Bangunan Pengajian Lelaki
Bangunan Pengajian Lelaki

Bangunan Pengajian Perempuan
Bangunan Pengajian Perempuan